Paskaduunia

Jos joku nyt tulee väittämään, että ei ole olemassa paskahommia, niin kyllä muuten on! Jos et usko, suosittelen parin vuoden uraa siivoojana. Se on niin paskaduunia, kuin vain olla ja voi. Toisinaan ihan kirjaimellisesti.

Paskahommista on ollut tosi paljon hyötyä, vaikka niitä tehdessä ei paljoa naurattanutkaan. Nykyään ei tule mieleen alkaa avautua kaupan kassalla. Sen takana kyhjöttävä finninaama voisin olla minä kymmenen vuotta sitten. Jos siivooja on unohtanut pyyhkiä lattian, asiasta voi antaa palautetta hienovaraisesti, koska siivojakin on ihminen.

Parhaimpia paskaduunejani olivat Merita-pankin siivooja (ei ehkä ihan niin Pro-meininkiä), Parkkihallin kassa (pomoni oli pahin kusettaja sekä ihmisoikeuksien ja lain polkija, jonka olen tavannut), Lintsin burgeribaarin siivooja (ei varmaankaan tarvita enempää kuvausta…), kaupan kassa (lähituntumaa alkoholisteihin ja mielenterveysongelmiin ynnä kireisiin perheenisiin/äiteihin) ja rakennustelinefirman apukuski (huippua!). Näitä kaikkia yhdistää myös huonot työolot ja käsittämättömän alhainen palkka.

Seuraavaa kasti, joita ei enää ihan paskaduuniksi voi sanoa, mutta joita en enää tekisi, ovat mm. au-pairin hommat. Kun tavallinen perheenäiti saa alaisen (lue: kotiorjan) omaan kotiinsa, tapahtuu jotain kamalaa. Tavallisesta perheenäidistä tulee demoni. Sain kokea tämän karvaasti eteläsaksalaisessa pikkukylässä. Onneksi älysin vaihtaa maisemaa ja sain mitä mukavimman au-pair pestin toisella puolen maata.

Postinlajittelu. Zzzz alkaa nukuttaa… Ihan kiva työpaikka, mutta onneksi tajusin lähteä nostelemaan, tosin kuusi vuotta siinä menikin. Työpaikka oli kiva tehdashalli vailla ilmastointia, ja vessassa usein tulvi. Työkaverit olivat tosi mukavia (ja joskus kännissä). Kivat pikkujoulut ja pitkät vuosilomat kuuluivat asiaan. Työ oli kuitenkin niin kuivaa, että nukuin seisaalleen. Alkoi tuntua, että minulla voisi olla jotain muutakin annettavaa tälle maailmalle, eikä se tule tapahtumaan täällä frankeerauskoneen takana.

Olen äärettömän tyytyväinen itseeni. Tehtyäni reilusti yli kymmenen vuotta erinäsiä paskahommia, olen viimein ammatissa, joka on kaikin puolin sopiva ja ihana. Ja tästä vielä maksetaan minulle! Arvostan kaikkia, jotka jaksavat tehdä paskahommia. Kiitti, thanks heille!