Yövalvojan opas

Hei! Oletko sinäkin valvonut kaksi vuotta putkeen? Ai et ole vielä? Siltä varalta, että aiot hankkia lapsen, kannattaa lukea tämä.

Väsymys I- aste: Naurettava aloittelijoiden väsymystila. Usein opiskelijat valittelevat väsymystään bileillan jälkeen luennolla. Älä korvaasi lotkauta, he eivät tiedä MITÄÄN väsymyksestä. Tähän vaaditaan vain yhden yön huonot unet ja paljon viinaa.

Väsymys II-aste. Muutaman yön valvominen, satunnaisesti muutama tunti unta. Mieliala on hieman sekava ja ärtynyt. Menee hermot. Normaali suorituskyky yhä tallella. Yleinen väsymystila naisilla, jotka ovat alkaneet nukkua samassa sängyssä kuorsaavan miehen kanssa. Harkitse vielä: haluatko kuunnella tätä joka yö? Jos päätät pitää miehen, hanki ensi tilassa korvatulpat.

Väsymys III-aste: Onnea, olet tainnut saada lapsen! Hieno homma, tervetuloa todellisten valvojien joukkoon! Kun on nukkunut pisimmillään kolmen tunnin jaksoissa muutaman viikon, voidaan jo puhua todellisesta väsymyksestä. Olo on silti toiveikas. Ehkä ensi yönä saan nukkua? Muuta tämä ajattelutapa. Ajattele mieluummin: ensi yönä valvotaan taas. Jos jotenkin ihmeen kaupalla saat nukuttua, se on ihme ja suuri ilo! Ei suinkaan itsestäänselvyys. Vähennä keskittymistä vaativaa työskentelyä. Älä yritä pakottaa itseäsi lukemaan tenttiin tai tekemään turhia kotitöitä. Tee vain pakolliset työt. Yritä ujuttaa lapsesi mummolaan yhdeksi yöksi silloin tällöin. Varaudu silti siihen, että et pysty enää nukkumaan kuin muutaman tunnin jaksoissa.

Väsymys IV-aste: Kun on riittävän monta kertaa herännyt yön aikana, monena yönä putkeen, kuukaudesta toiseen, on vaikeaa sanoa, onko nukkunut ollenkaan. Tila on hieman leijuva ja humalainen. Vältä keskittymistä vaativaa työtä. Laadi paljon muistilappuja! Älä missään tapauksessa aja autolla! Jos mahdollista, vietä päivä maaten lapsesi kanssa lattialla. Heti kun hän nukahtaa, vaivu välittömästi koomaan. Ei kannata katsoa peiliin, siitä ei tule hyvä mieli. Jos on ihan pakko mennä kauppaan, vedä autopilot päälle. Todennäköisesti muistat ostaa ainakin sen verran ruokaa, että ette kuole nälkään. Ennen kaupasta poistumista tarkasta, ovatko seuraavat mukana: lapsi, lompakko, kauppakassi ja rattaat.

On paljon todennäköisempää, että lapsesi ei osaa nukkua, kuin että hän osaa nukkua. Ja vaikka kokeilisit kaikki maailman uniniksit, lapsesi tuskin nukkuu yhtäkään yötä ennen kuin täyttää maagiset 1,5 vuotta. 1, 5 vuotta tarkoittaa 548 valvottua yötä. Tässä sinulle ja mahdolliselle partnerillesi ajattelemisen aihetta.

Jotkut lapset eivät vaan nuku. Unikoulu: kokeiltu, omassa sängyssä nukuttaminen: kokeiltu, läheisyyshetket ennen nukkumaanmenoa: kokeiltu, yösyötön lopettaminen: tehty jo ajat sitten. Ja valvomista jatkui siihen asti, kun lapsi täytti kaksi vuotta. Onkin järkevämpää myöntää realiteetit ja siirtyä selviytymismenetelmiin (kts. yllä).